Meteen naar de inhoud

Het onderzoek

Om na te gaan wat de oorzaak is van de klachten en om te beoordelen of deze klachten worden veroorzaakt door andere factoren, zal de podoposturaal therapeut beginnen met een intake. Op deze manier wordt er een beeld verkregen van de klachten en het functioneren in het dagelijks leven. Bij het onderzoek wordt eerst gekeken naar de stand van uw voeten en onderbenen.

Voettypes

De normale voet

Dit is de normale voet met de houding die daarbij hoort. Mensen met zo’n houding zijn meestal klachtenvrij, maar dat betekent niet dat men zo’n houding moet hebben om klachtenvrij te kunnen zijn. Een beetje asymmetrie in de houding is normaal.

De hol voet

Hiernaast ziet u de holvoet en de houding die daarbij hoort. Holvoeten kenmerken zich door klauwtenen, overgevoelige voetzolen en een verhoogde spierspanning. Lage rug- en nek- en voorvoetpijnen kunnen hieruit voortkomen. De klachten nemen toe bij rustsituaties (zoals staan, liggen en zitten) en nemen af bij bewegen.

De plat voet

De platvoet is een soepele voet met slappe spieren. Hier is de bijbehorende naar achter hangende houding afgebeeld. Klachten aan de knie en lage rug, schedelhoofdpijn en vermoeidheidspijnen zijn vaak het gevolg. Meestal zijn doffe pijnen aanwezig die bij bewegen toenemen en in rust verminderen.

Touch for health

Bij onderzoek  wordt gebruik gemaakt van Touch for Health. Hierbij wordt op zoek gegaan naar de oorzaak van uw problematiek. Touch for Health is een Amerikaanse spiertest methode  waarbij informatie wordt opgevraagd aan uw onderbewustzijn. Uw  onderbewustzijn  weet nml alles over uw lichaam maar niet op bewust niveau. Door de spiertest methode kunnen we verbinding maken met het onderbewustzijn en alle informatie opvragen die we nodig hebben om uw lichaam in balans te brengen en zo uw problematiek op te lossen.

Als je de oorzaak van de problematiek kunt achterhalen, pas dan is het mogelijk de problematiek op te lossen. Als het nodig is dan wordt er na dit onderzoek een correctie zool aangemeten.  Om een goede correctie uit te voeren worden er in eerste instantie kleine wigjes onder de voetzool gelegd, hierna wordt gekeken welke invloed deze wigjes hebben op de houding en het bewegen. Is deze correctie goed dan wordt de zool gemaakt, deze wordt dan uit natuurlijke materialen samengesteld, zoals leer en kurk. Eenmaal klaar kunt u de zolen in de meeste van al uw schoenen gebruiken. 

Na ongeveer 4 tot 6 weken zal er een vervolg afspraak nodig zijn om het geheel te perfectioneren. Afhankelijk van uw problematiek kunnen er meerdere afspraken nodig zijn om uw lichaam weer in balans te krijgen.

Voor een advies over (sport) schoenen kunt u ook altijd terecht bij de therapeut.

Tijdens het gehele onderzoek dient u er rekening mee te houden dat u in uw ondergoed zal moeten staan. Mannen houden alleen een slip en vrouwen houden een slip met BH aan. Is er alleen sprake van voetklachten, dan blijft het onderzoek beperkt tot de voet en onderbeen.